S vôňou čerstvej kávičky štartujeme deň, robí
nám spoločnosť pri práci i zábave, zaháňame ňou stres aj únavu. Niektorým
postačí jedna šálka denne, iní ich potrebujú desať. Pokým jednej skupine ľudí
chutí maličké preso, tá druhá potrebuje spenené kapučíno alebo
krémové latté. Hovorí sa však, že najzdravšia je káva čierna, nesladená a bez
mlieka.
Názory na
popíjanie kávy sa rôznia. Časť odborníkov jej dáva "zelenú", časť od
pitia voňavého moku odhovára. Pravda je však taká, že ju miluje
takmer každý z nás. A ruku na srdce - spoločnosť robieva aj tým, čo
poukazujú na jej údajné nežiaduce účinky.
O účinkoch
kávy sa popísali stovky kníh a množstvo štúdií. Výskum vplyvu kofeínových
nápojov na ľudské zdravie však stále intenzívne pokračuje. Venuje sa nielen
pozitívnym vplyvom kávy, ale aj citlivosti niektorých ľudí na ňu.
Kde má káva
svoje korene? Pôvod treba hľadať v Etiópii, no ako prví začali hnedasté zrná skúmať Arabi. Prvé informácie o káve a jej vplyve na zdravie sa
zachovali v legendách. Jedna z nich hovorí o chudobnom pútnikovi z Etiópie,
ktorý sa v 15. storočí vyčerpaný zastavil pri neznámom kríku obsypanom suchými
bobuľami. Chcel založiť oheň a prikladal si vetvičkami z porastu. Zaujala ho
vôňa čiastočne spálených bobúľ. Vzal ich, rozdrvil kameňmi a pridal do vody. Po
chvíli pocítil sviežosť a silu. Ker nazval cahuha, čo znamená sila.
Podľa inej -
zaujímavejšej legendy to bolo takto: pastier kôz si všimol, že jeho stádo je
nezvyčajne čulé a vitálne. Keď zistil, že konzumujú suché bobule, ochutnal ich
aj on. Okamžite pocítil príliv blahodarnej energie.
Uzdravujúce
účinky kávy:
·
Už v roku 1820 nemecký vedec Friedlieb
Ferdinand Runge zistil, že semená kávy obsahujú kofeín. Pripísal mu povzbudivé
účinky na činnosť srdca, mozgu, nervov, obličiek či svalov.
·
Ďalšie štúdie dokázali, že káva zvyšuje
duševnú sviežosť.
·
Voňavý mok znižuje riziko
vzniku Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby, obličkových a žlčníkových
kameňov, depresií a samovrážd.
·
Vedci prišli k poznaniu, že káva
obsahuje látky stimulujúce hrubé črevo k častejšiemu vyprázdňovaniu. Vďaka
intenzívnejšiemu čisteniu sa podporuje vyrovnaná činnosť čreva, čím sa znižuje
jeho náchylnosť na zhubné ochorenie.
·
Štúdie potvrdili aj domnienku o tom, že
pri pravidelnom pití troch šálok kávy denne sa znižuje nebezpečenstvo vzniku
cirhózy pečene.
·
Káva údajne pomáha pri znižovaní vzniku
cukrovky druhého typu.
·
Kávičkárov poteší aj fakt, že káva
pôsobí aj proti zubnému kazu. Obsahuje látky, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií
napádajúcich zuby.
·
Kávové zrnká obsahujú takmer dvesto
zložiek, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv. Sú to najmä antioxidanty,
ktoré ničia voľné radikály.
Koľko šálok
denne?
Optimálny
príjem kofeínu - do 300 mg - zodpovedá 3 až 6 šálkam kávy denne,
čo pri správnej životospráve nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Obsah
kofeínu v 1 šálke však závisí aj od druhu konzumovanej kávy. Napríklad jedna
šálka instantnej kávy obsahuje 50 - 60 mg kofeínu, prekvapkávaná
80-110 mg a klasické preso 90 -150 mg.
Účinky kávy
sú individuálne - závisí od veku, zdravotného stavu konzumenta či
od množstva a druhu pripravovanej kávy. Pozitívne účinky moku sa vzťahujú na klasickú kávu - teda bez cukru, mlieka alebo
šľahačky. Akékoľvek prídavky do voňavého nápoja sú viac na škodu než na osoh.
Arabika alebo
robusta?
Najpreferovanejším
druhom kávy je arabika, ktorá pochádza z kávovníka arabského. Tvorí dokonca až
dve tretiny celosvetovej produkcie kávy. Na svoj rast potrebuje vyrovnané
poveternostné podmienky. Plantáže, na ktorých rastie, nájdete obvykle v
nadmorskej výške nad 1000 metrov nad morom. Má intenzívnu chuť.
Menej
kvalitnou kávou je robusta, ktorú možno pestovať len do nadmorskej výšky 800
metrov nad morom.
Najväčším
svetovým pestovateľom kávy je Brazília. Špecialisti na kávu však jednohlasne
tvrdia, že najkvalitnejšie zrná pochádzajú z Kene. A ako rozoznáte kvalitnú
kávu? Mala by mať príjemnú vôňu, jemne zemitú príchuť a bohatú penu.
Druhy káv
·
Espresso je v skutočnosti malá káva,
ktorá má maximálne 35 mililitrov. Podávať sa má s pohárom čistej neperlivej
vody, aby ste si prečistili chuťové poháriky a dokázali oceniť všetky jej
vlastnosti.
·
Ristretto - je veľmi podobné espressu,
ale čas samotnej prípravy sa skráti o desať sekúnd, čím sa zaručí
intenzívnejšia chuť a lahodnejšia vôňa.
·
Turecká káva sa pripravuje v džezve a
varí sa priamo na ohni - zmiešaná s vodou a cukrom.
·
Macchiato vzniká tak, že na klasické
espresso sa "položí" jemná čiapočka mliečnej peny - nie viac ako dve
lyžičky.
·
Cappuccino sa pripravuje s hustou
mliečnou penou, ktorá nemá byť väčšia ako dva centimetre.
·
Latte je druh kávy, ktorý obľubujú
najmä ženy. Podáva sa vo vyššom pohári s jasným oddelením kávovej časti od
horúceho mlieka.
·
Viedenská káva sa podáva so šľahačkou.
·
Do írskej kávy sa pridáva whiskey, do
alžírskej zasa vaječný koňak.
·
Frappé je klasická káva vymiešaná s
kockami ľadu, takže prináša osvieženie najmä počas horúcich letných dní.
Toto ste o
káve určite nevedeli:
·
Približne 500 miliónov ľudí na svete sa
podieľa na pestovaní, spracovaní a distribúcii kávy.
·
Jeden krík urodí ročne približne 2 až 3
kilogramy zelených bobúľ, z ktorých sa po upražení získa zhruba pol kilogramu
kávy.
·
Honoré de Balzac bol jedným z
najväčších konzumentov kávy na svete. Hovorí sa, že denne vypil 60 šálok
voňavého moku.
·
Najdrahšia káva na svete pochádza z
trusu zvieraťa. Cibetky, ktoré sú len o niečo väčšie ako naše mačky, jej za rok
dokážu vyprodukovať iba 400 kilogramov, a preto je jej cena taká závratná.